De Markt in Asse telde in de vroege Middeleeuwen reeds meerdere afspanningen en burgerwoningen. Uit de vele gezellige terrasjes kunnen we afleiden dat ze haar rol als centraal ontmoetingspunt behouden heeft. Op de Markt hangt de bronzen Hopduvel aan zijn staak, hij is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakten en van de andere tegenslagen die de hopboer moest verwerken.In de maanden februari en maart kan op het marktplein de lekkere hoppescheuten, een lokale specialiteit, proeven.
Bron : Toerisme Vlaams Brabant
Informatie over de locatie
De vroegste geschiedenis van de fusiegemeente Ternat is onbekend.
De toponiem vertelt wel iets over de ontstaansgeschiedenis: een bewoningskern op vochtige bodem of ’ter natte’.
Oorspronkelijk bestond het gebied uit woeste, natte gronden die in het noorden aansloten bij de grote bosgordel en die in het zuiden deel uitmaakten van het vallei-depressie-gebied. De vruchtbare vallei trok de eerste bewoners aan ten noorden en ten westen, omsloten door bos en heide.
Bron: website Ternat
Informatie over de locatie
De markt strekt zich uit over de Grote Markt, de Nieuwstraat, het Vredeplein, de Vlaanderenstraat, het Keizersplein (gedeelte tussen Nieuwstraat en Korte Nieuwstraat) en de Hopmarkt. Op deze markt worden er groenten en fruit, bloemen en planten, voeding, textiel en allerlei koopwaar verkocht.
Bron : website Aalst
Aalst is de op één na grootste stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad telt ruim 86.000 inwoners (2018), die Aalstenaars[1] worden genoemd. Aalst staat vooral bekend om zijn carnaval. Sint-Maarten is de patroonheilige van de stad. Aalst is gelegen aan de rivier de Dender.
Bron: wikipedia
Informatie over de locatie
Merchtem was altijd overwegend afgestemd op landbouw. Sedert ongeveer 1200 waren er op de Molenbeek verschillende graanmolens gevestigd, waaronder een banmolen. De Kouterwindmolen werd opgericht rond 1400 door Peeter Pipenpoy. Tussen 1880 en 1906 ontstond er ook een bloeiende kippenhandel met grote bekendheid, die een hoogtepunt bereikte met twee internationale tentoonstellingen. Deze werden vereerd met het bezoek van Koning Leopold II en Prins Albert. Vanaf het einde van de 19e eeuw waren hier verschillende brouwerijen gevestigd. Tot voor kort was er een belangrijke ingaande pendel van personen, die tewerkgesteld waren in brouwerijen, zuivelfabrieken, confectiebedrijven, houtbewerking, bouwbedrijven,…
Bron: website Merchtem
Informatie over de locatie
Grensgemeente met de provincie Oost-Vlaanderen, aanvankelijk deel uitmakend van de heerlijkheid Dendermonde en sedert 1355 begrepen in het allodiaal goed van het graafschap Vlaanderen. De aanvankelijk vooral agrarische bevolking groeide sinds de 19de eeuw sterk aan en bestaat heden voor het grootste deel uit pendelaars.
Deze evolutie kenmerkt ook de bebouwing: enkele oude boerderijen blijven over, er is een aanzienlijk aantal boerenhuisjes uit de 19de eeuw, opgetrokken in een eenvoudige plattelandsstijl die typerend is voor de tijd en ook in de naburige gemeenten veel voorkomt. Waar? Marktstraat, de Kerkstraat en op de Singel.
Bron: Inventaris onroerend erfgoed
Informatie over de locatie
Wemmel is een plaats en faciliteitengemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt iets meer dan 16.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente Wemmel ligt in de Vlaamse Rand en grenst aan de Brusselse deelgemeente Laken, de Brusselse gemeente Jette, aan Relegem – Asse, aan Hamme en Brussegem, deelgemeenten van Merchtem, aan Meise en ten slotte aan Strombeek-Bever. Haar patroonheilige is Sint-Servaas. De inwoners van Wemmel zijn de Wemmelaars en het traditionele dialect is het Wemmels. Ongeveer de helft van de inwoners is Franstalig. De gemeente wordt gerekend tot de streek der Brabantse Kouters en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie.
Bron: Wikipedia